Isabell , Mohammed och Isabella har gått Mpower, en utbildning i social hållbarhet, där de tillsammans har skapat ett projekt för att skapa trygghet i sitt lokala samhälle.
Vad är ert engagemang?
Mohammed:
Vi kommer från ett område som heter Brandkärr utanför Nyköping. I Media har Brandkärr porträtteras som ett “Ghetto” och något negativt. I maj 2017 startade vi därför Unga i Brandkärr för att ändra medias bild av området. Under den sommaren började vi göra aktiviteter tillsammans med polisen, räddningstjänsten, socialarbetare och unga som bor i Brandkärr. Vi har gjort aktiviteter som brännboll, leka med små barn i parken, resa till Boda Borg, en stor grillning med ca 400 personer tillsammans med fritidsgården och Somaliska föreningen etc.
Isabell:
Syftet med projektet har varit att förändra den negativa bilden av Brandkärr och att vara förebilder för unga så att de “håller sig på rätt spår”. Vi vill att projektet ska nå ut till hela Nyköping för att det är många som inte vill bo i Brandkärr eller komma dit. Vi försöker synas i media så mycket som möjligt för att det ska vara positiva saker som kommer upp när folk googlar på Brandkärr.
Isabella:
Tidigare har det skett upplopp i Brandkärr där människor bland annat har kastat sten mot polisen. Därför har vi ett samarbete med polisen och tycker att det är viktigt att också dem får en mer positiv bild av ungdomarna. De brukar vara med på aktiviteter för att skapa en relation till dem och för att ungdomarna ska kunna ställa frågor.
Vi har även intervjuat bland annat Nyköpings nyhetstidningen SN och ställt dem frågor om varför de förvränger vissa händelser i media. Vi försöker få att våran åsikt också betyder någonting för annars är det verkligen att det är hela Nyköping förutom Brandkärr.
Har ni sett något resultat att folk vill komma dit mer?
Isabell:
Vi har lyckats nå ut till många unga som nu också vill vara med och hjälpa projektet med att skapa en förändring. Under exempelvis en aktivitet som vi gjorde tillsammans med polisen och räddningstjänsten kom det även människor som inte är bosatta i Brandkärr och fick uppleva en annan bild av platsen.
Att vara ung innebär att vara Sveriges framtid, samtidigt som man lever i dess samtid. Vi ger unga möjligheten att lyfta vad de brinner för.
Berätta något kul! ->Stockholm
Fryshuset
Mårtensdalsgatan 2-8
120 30 Stockholm
karl.bjurman@fryshuset.se